Prč

Kvaliteta:
Kvalitetno vino
Vinogorje:
Hvarsko
Sorta:
Prč
Slador:
Suho
Alkohol:
11,5 - 13%
Kiseline:
5g/l
Količina:
0,75 l
Temp. serviranja:
10 - 14 °C

Prč

Kvalitetno vino

Prč je kvalitetno suho bijelo vino hvarskog vinogorja specifičnog okusa. Proizvodi se od autohtonog hvarskog muškatnog kultivara s lokaliteta Sućurja. Zlatnožute je boje, čvrsta okusa i specifične muškatne arome. Prije punjenja vino odleži minimalno dvanaest mjeseci.

Komentari

˝Prč je samonikao na području općine Sućuraj! O tome je pisao poznati hrvatski ampelograf gdin. Stjepan Bulić još u 19. stoljeću. Stari Sućurani su smatrali da Prč ima zavidna afrodizijačka svojstva, a pored toga smatralo se da se radi o vinu neupitne kvalitete. Tome u prilog ide i činjenica da je krajem 19. stoljeća, kada je vinogradarstvo u Sućurju doživjelo procvat, Austro-Ugarska uvela direktnu parabrodnu vezu između Sućurja i Trsta kako bi zadovoljili potrebe za ovim vinom na tržištu u Beču. U najboljim godinama znalo se tom linijom prevesti oko 150 vagona vina od čega je velika većina bila upravo Prč. Na području općine Sućuraj krajem 20. stoljeća zbog sustavnog nebavljenja ovom sortom Prč je gotovo izumro.
Sredinom 90-tih ja sam želio vratiti u život tu sortu tako da sam počeo sa novom sadnjom što je bilo sve samo ne jednostavno. Naime, sadnica (plenki) nije bilo pa sam ih morao tražiti po napuštenim vinogradima sućurajskih vala. Danas imam negdje oko 3000-4000 loza i novi vinograd od 4 hektara gdje je između ostalog posađen i Prč.
Danas je naš Prč pod kontroliranim zemljopisnim podrijetlom u kategoriji kvalitetnog vina. Boja vina je zlatnožuta, a samo ime je dobio po svojoj strukturi malog, nabijenog (prčastog) grozda.
Stručnjaci se slažu da ta sorta posjeduje dobre kvalitete i to nam je jedan od zaloga za budućnost. ˝

Vjekoslav Vujnović

Gastro preporuka

Sva jela od bijelog mesa i morske ribe.

Ivan Dolac

Plame

Pošip

Prč

Rose

Likarije


Copyright Podrum Vujnović  //  Developed @ empirio-ps.hr