O NAMA

Par riječi o povijesti vinogradarstva, vinarstva i obitelji Vujnović.

Najstarije arhivske vijesti o sadnji vinograda na području Sućurja potječu iz 15. stoljeća. Naime, Hvarska komuna sa sjedištem u gradu Hvaru 1432. godine daje u zakup zemlju na rtu svetog Jurja ( Sućuraj ) vlastelinu Kažoti Oziriću za sadnju loze. Isto tako 1458. godine vlastelin Hektor Golubinić, djed pjesnika Petra Hektorovića, također od Hvarske komune dobiva 210 motika zemlje za sadnju vinograda.

Inače, prezime Vujnović prvi se put spominje u službenom popisu stanovnika Sućurja 1673. godine. Obitelj Vujnović se u arhivskim dokumentima spominje i u 18. i 19. stoljeću kada se bave vinogradarstvom. Naši preci su se nastanili u dvorima Vujnovića kod Fortice, mletačke tvrđave izgrađene na ulazu u luku Sućuraj 1613. godine, u kući iz 15. stoljeća.

Buffet Pizzeria ''Guido'' nalazi se u već spomenutoj kući iz 15. stoljeća u kojoj se osim pizza nude drugi dalmatinski specijaliteti, unutar prostora je smještena i vinoteka gdje nudimo prezentaciju i kušanje vina. Uz Buffet se nalazi i Atelje ''Vujnović'' gdje se prezentiraju i prodaju umjetničke slike sa motivima Mediterana i Sućurja. U Ateljeu se također prodaju prigodni suveniri. Na toj adresi smo i danas gdje Vas vrlo rado očekujemo!

TAM TAM Music Festival

Sunce, more, dobra glazba i puno uživancije. To su asocijacije kada pomislimo na festival. Međutim, TAM TAM Music Festival, u organizaciji Udruge građana "Pelišnjak" iz Sućurja na Otoku Hvaru, svojom atmosferom, ipak se razlikuje od drugih.

TAM TAM festival osobito voli domaća publika, a osim u dobroj glazbi i koncertima na igralištu posjetitelji Sućurja će moći uživati i u raznim drugim aktivnostima. Kao dodatni dio programa tu su i akustični nastupi u dijelu programa ''KanTTam'', razne radionice, izložbe, projekcije filmova, čitaonice, ali i svakodnevno opuštanje uz već tradicionalne satove joge u programu ''TAM Yoga Flow'', pod vodstvom profesorice i certificirane učiteljice yoge Ilijane Vujnović.

Od radionica se ističu one udaraljki i sitotiska, a osobitu pažnju privlači najava o radionici tradicijskog pjevanja. Tam Tam je posjetiteljima omogućio i da nauče nešto o bogatoj i burnoj povijesti samog mjesta Sućuraj i okoline kroz dvije jutarnje šetnje s arheologom, profesorom Nikšom Vujnovićem.

Iako glavni dio programa traje dva dana, festivalski kamp "KAMp TAMp" otvara svoja vrata nekoliko dana prije posjetiteljima željnim opuštanjem u prirodi. Također, u kampu će se odvijati dio gore navedenog programa, poput predavanja i radionica, ali i Jam sessiona svih zainteresiranih glazbenika. U kampu će biti dostupna besplatna pitka voda, osvježavajući tuševi, toalet i struja, ali najvažnije od svega hlad, prekrasno i čisto more i raspjevani cvrčci. U kampu će se, osim svega nevedenog moći kupiti i osvježavajuća pića, prva jutarnja kava, kao i majice, torbe i ostali promotivni materijali Tam Tam Festival-a.

ŠETNJA S ARHEOLOGOM

Niski oblaci usidrili se u sićušnom portu. Olovno nebo kišu tuge sprema, a valovi bi mogli, da im je još malo force, lako zakormilariti Jadrolinijinim trajektom za Drvenik. Da nije grafita "Sućuraj" što se proteže preko čitave đige, čije neprirodno narančaste nijanse stratokumulusi nisu uspjeli obrisati, rekli biste da gledate isječak crno-bijelog filma. Barem je tako izgledalo kroz prozor jedinog sućuranskog kafića. Okna su gotovo majstorski, po zlatnom rezu, kadrirala opisanu sliku dok smo ispijali prvu jutarnju kavu. Tonsku podlogu čine usputne rasprave o sinoćnjoj utakmici Atletico – Juventus. Tražimo pogledom po stolovima; sve su "Slobodne" zauzete. Čita se naglas vijest da je načelnik krstio četvrto dijete...

POVIJEST OPĆINE SUĆURAJ

Općina Sućuraj smještena je na istočnom dijelu otoka Hvara, na prostoru s povijesnim nazivom Plame. Čine je naselja Sućuraj, Selca kod Bogomolja (odlomci Zaglav, Marinja Glavica i Spodnjo Maslinje - Jerkovići) i Bogomolje (odlomci Račevinja, Jerkov dvor, Selo i Glava). Prema popisu stanovništva iz 2001. godine općina Sućuraj ima 492 stanovnika. Danas se žitelji općine  bave poljoprivredom, ribarstvom, a ponajviše ugostiteljsko-turističkom djelatnošću. Djeca polaze Osnovnu školu „Ante Anđelinovića“ u Sućurju, s područnom školom do četvrtog razreda u Bogomolju. Župe Sućuraj i Bogomolje (ovoj župi pripadaju i Selca s crkvom Svetog Ante Opata) vode franjevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Bosne...

Copyright Podrum Vujnović  //  Developed @ empirio-ps.hr