SUĆURAJ

Općina Sućuraj smještena je na istočnom dijelu otoka Hvara, na prostoru s povijesnim nazivom Plame. Čine je naselja Sućuraj, Selca kod Bogomolja (odlomci Zaglav, Marinja Glavica i Spodnjo Maslinje - Jerkovići) i Bogomolje (odlomci Račevinja, Jerkov dvor, Selo i Glava). Prema popisu stanovništva iz 2001. godine općina Sućuraj ima 492 stanovnika.

Sućuraj postoji već više od 2300 godina i kroz svoju povijest je više puta do temelja uništavan i ponovo obnavljan.
Prvo je bio dijelom Neretvanske kneževine, a poslije je bio dijelom kraljevine Dalmatinske Hrvatske. Kroz povijest u Sućurju su se mijenjali razni gospodari i razne države: Iliri, Rimljani, Hrvati, Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Talijani... Samo u 20. stoljeću Sućuraj je bio u 6 različitih država.

Zahvaljujući izuzetno ugodnoj klimi i prekrasnoj prirodi posjećuju ga brojni turisti. U mjestu postoji hotel, auto-kamp, privatni smještaj i 10-ak ostalih ugostiteljskih objekata (restorani, caffe-barovi, konoba, pizzeria, slastičarna...).

U blizini centra mjesta nalaze se dvije plaže. S južne strane je pješčana plaža Česminica, a sa sjeverne Bilina, dok se oko Sućurja nalaze brojne lijepe i slikovite uvale. Naime, mjesto Sućuraj ima više od 20 km obale sa sjeverne i južne strane otoka, uglavnom netaknute prirode.

Sućurani su od davnine poznati kao vrsni ribari, a ta tradicija nastavlja se i danas. Osim kočama, mnogi ribare u okolici mjesta manjim ribarskim brodovima. Skoro svaka obitelj u Sućurju ima čamac i svi se povremeno sportski i za svoje potrebe bave ribolovom. Mjesto ima i dobru luku (porat) koja je zaklonjena od svih vjetrova.

Mještani se bave i tradicionalnom mediteranskom poljoprivredom, te su osim po vinu poznati i po kvalitetnom maslinovom ulju. U mjestu postoje dvije uljare, a skoro svaka obitelj ima kvalitetnog maslinovog ulja barem za svoje potrebe, dok se dio prodaje.
U Sućurju rastu limuni, naranče i mandarine, te ostale poljoprivredne kulture koje stanovnici uzgajaju pretežno za vlastite potrebe. Ima i smokava, a sućuranske suhe smokve posebno su kvalitetne.

Copyright Podrum Vujnović  //  Developed @ empirio-ps.hr